- 500 g mąki
- 50 g masła
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl.letniego mleka
- 2 jajka
nadzienie:
- 600- 700 g masy makowej
- 2 białka
- opcjonalnie: 50 g ulubionych bakalii
Białka ubić na sztywną pianę i dodać masę makową, delikatnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać szklaneczką kółka.Wycięte kółeczka posmarować masą makową.Złożyć na połowę i potem jeszcze raz na połowę złączając brzegi.Układać do foremki, odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem i wstawić do piekarnika .Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wygląda świenie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
http://maja-wierzbicka.blogspot.com/2018/03/212fit-michaki-chawowe.html