Chyba pierwszy raz robiłam gołąbki z kapusty włoskiej [ kiedyś robiłam faszerowaną kapustę -klik ]..moje ze względu na brak czasu gotowały się w wolnowarze,ale można ugotować je tradycyjnie w garnku.Ja gołąbki zrobiłam późnym wieczorem, a w nocy się gotowały , rano przestawiłam wolnowar na podgrzewanie, poszłam do pracy, a mąż miał obiadek praktycznie gotowy .
- 1 główka kapusty włoskiej
- 50 dkg mięsa mielonego
- 10 dkg ryżu
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól, pieprz, słodka papryka, wegeta
- koncentrat pomidorowy
- listek, ziele
- marchewka ,kawałek pora
- śmietana
Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Ryż ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż, przyprawy [ ja dodałam jeszcze troszkę posiekanej kapusty]i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz mięsny i zwijać.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać marchewkę , pora, listek ,ziele i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym [ ja zapomniałam o wymieszaniu i koncentrat dodałam osobno] .Ustawić wolnowar . Pod koniec dodać śmietanę .
Świetny przepis !
OdpowiedzUsuńUlubione danie moich dzieci
OdpowiedzUsuńJak ustawić wolnowar i na ile czasu ?
OdpowiedzUsuń