- 4 jajka
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia [zapomniałam!]
- 250 g miękkiej margaryny
- 1/4 szkl. mleka
- 1/3 szkl. jagód [ u mnie jagody mrożone i suszona żurawina Helio]
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i połowy ilości cukru. Margarynę utrzeć z resztą cukru oraz cukrem waniliowym, dodawać po 1 żółtku, następnie: mąkę, proszek do pieczenia, budyń, mleko. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do 1 dodać kakao. Blaszkę wyłożyć papierem i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Każdą warstwę jasnego ciasta posypywać jagodami. Wyrównać ciasto, patyczkiem do szaszłyków delikatnie wymieszać,aby powstał wzorek. Piec ok. 45-50 min w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.