poniedziałek, 2 stycznia 2017

Pijana śliwka


Kiedyś robiłam troszkę podobne ciasto ze śliwkami, ale bez alkoholu...tamto było pyszne - muszę poszukać przepisu i zrobić je ponownie..to ciasto w sumie też jest pyszne, ale jak dla mnie tamto było lepsze..Ciasto zrobiłam korzystając z kilku różnych przepisów ..ciasto wg tego przepisu, śliwki wg tego, a masę  i polewę nie pamiętam skąd..Masę w sumie zrobiłam inaczej niż w znalezionym przepisie -tzn.składniki takie same, ale wykonanie inne [ w opisie  niżej jest co i jak].
Pijaną śliwkę zrobiła także Małgosia.
Ciasto:
  • 6 jaj
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao 
  • około 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
Jaja z wodą i cukrem ubić na gładką lśniącą masę . Do szklanki wsypać kakao, proszek do pieczenia, uzupełnić mąką pszenną.Przesiać razem z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Wystudzić, przekroić na połowę i przełożyć masą.
Masa:
  • 3 szkl. mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3  łyżki cukru
  • 10 dag czekolady
  •  25 dag masła
Dwie szkl. mleka  i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, budyniem i obiema mąkami i dodać do gorącego mleka .Gotować jeszcze przez chwilę, do powstania budyniu. Wystudzić.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić.Masło ucierać i dodawać po łyżce zimnego budyniu, następnie dodać zimną czekoladę. [ ja z braku czasu poszłam na łatwiznę i nie ucierałam masła, tylko dodałam do ugotowanego budyniu i mieszałam, aż się rozpuści -trzymając garnek na małym ogniu, tak samo też dodałam czekoladę bez rozpuszczania].
  • 400 g śliwek suszonych 
  • 1 szkl. czerwonego wina
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego
  • 1/2 szkl. posiekanej skórki pomarańczowej
Śliwki włożyć do garnka, zalać winem, dodać skórkę i gotować aż śliwki wchłoną cały płyn.Następnie dodać ekstrakt z pomarańczy i ewentualnie kieliszek mocnej wódki.Wystudzone śliwki wyłożyć na wierzch przełożonego masą ciasta i polać polewą.
Polewa:

  • 80 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka kakao
Wszystko razem umieścić w garnuszku i rozpuścić.











2 komentarze :

  1. Nigdy jej nie piekłam, a tyle razy się już za to zabierałam, muszę w końcu ją zrobić. Cudna!
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciacho Ci wyszło. Ja tez czasem idę na łatwiznę :) Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.