Bajaderka



Bajaderka..to nic innego jak "ciasto"wykonane z okruchów ciast lub czerstwego , nieudanego jakiegoś ciasta.Na blogi już bajaderka jest i to nie jedna,a teraz jest ciut inna .Pomysł podpatrzony tutaj. 
  • ok. 1 kg okruchów z ciast, herbatniki 
  • 25 dkg bakalii: pokrojone drobno orzechy, rodzynki, śliwki, wiórki kokosowe 
  • 3/4 szkl. mleka 
  • 3-4 łyżki mleka w proszku 
  • 10 dkg czekolady rozpuszczonej [ nie dałam]
  • 3-4 łyżki kakao 
  • mały słoiczek (ok 20 dkg) powideł śliwkowych 
  • 15 dkg masła 
  • ok.100 ml rumu/wódki 
  • kilka kropel aromatu rumowego 
  • ewentualnie: 1/3-1/2 szkl. cukru,gdyby ciasta były mało słodkie 
Dodatkowo:

  • herbatniki/biszkopty do wyłożenia formy 
  • 50g czekolady gorzkiej 
  • 50 g czekolady mlecznej 
  • 50 ml śmietanki kremówki

Ciasto i ciastka pokruszyć.Masło,czekoladę, kakao, mleko, (ewentualny cukier) rozpuścić w garnuszku.Ostudzić i wlać do okruchów ciasta.Wymieszać , dodając również powidła, bakalie, alkohol. W razie potrzeby zwiększyć ilość bakalii/ciastek lub dodać odrobinę mleka bądź rozpuszczonego masła.Blaszkę wyłożyć herbatnikami, a na nie masę bajaderkową. Całość ucisnąć i wyrównać.Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance i posmarować po wierzchu ciasta i dowolnie udekorować. Odstawić do przestudzenia a następnie do lodówki na kilka godzin.



Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.