piątek, 23 grudnia 2016

Paszteciki z kapustą i grzybami


Kapuśniaki już w sumie są na blogu.., te są ciut inne, tzn. z innego ciasta drożdżowego ..z przepisu znalezionego tutaj. Paszteciki pasują idealnie do czerwonego barszczyku, ale i bez barszczyku tez można zjeść.
  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka lub o 2-3 łyżki więcej w zależności od wchłanialności mąki
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
FARSZ:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 800 g pieczarek [ u mnie podgrzybki, opieńki]
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 3 listki laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • łyżka suszonego majeranku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
oraz:

  • białko do posmarowania+łyżka mleka
  • sezam, mak, kminek lub czarnuszka do posypania
Drożdże pokruszyć,posypać cukrem i zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka. Oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, rozkłócone jajka, wyrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko.Wyrobić jednolite ciasto, dolewając pod koniec masło.Zagniecione ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia .
Suszone grzyby zalać wodą i moczyć przez całą noc, a następnie gotować przez 10 minut.Kapustę posiekać i zalać wodą. Dodać przyprawy,gotować do miękkości kapusty.[ listki i ziarna wyjąć z kapusty].Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone grzyby i dusić, aż woda odparuje. Połączyć z kapustą, dodać pokrojone grzyby wraz z wodą.Wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotować jeszcze 5 minut. Po wystudzeniu dokładnie odcedzić, ponieważ farsz musi być suchy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, pokroić w pasy i na każdym paku  rozłożyć nadzienie.Zwinąć roladki i pokroić na małe kawałki.Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, czarnuszką itd.Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce.





Wytrawne potrawy wigilijne 2016

3 komentarze :

  1. Wygląda bardzo smacznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Paszteciki wyglądają na bardzo smakowite ;) Cieszę się, że tu trafiłam, może i sama je zrobię mimo tego, że jest już po świętach. W dobrej kuchni takie pyszności mogą wychodzić nie tylko podczas Bożego Narodzenia ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zgadza się ,takie pyszności można jeść nie tylko w święta.Zapraszam częściej , pozdrawiam również.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.