poniedziałek, 19 grudnia 2016

Krokiety z grzybami i kapustą

Chyba pierwszy raz tak robię...tzn.nie chyba , a na pewno...Nigdy wcześniej nie mroziłam krokietów,ale w tym roku postanowiłam sobie troszkę poeksperymentować i zrobić wcześniej ..najwyżej nie będzie krokietów na Wigilię..Zrobiłam krokiety..i zamroziłam..ja zamroziłam bez panierowania, ale czytałam w necie, że niektórzy panierują , smażą i potem mrożą...
Na zdjęciu krokiety już zamrożone...najpierw pojedynczo ułożyłam , aby nie dotykały siebie, a potem już zamrożone zapakowałam w torebkę i ponownie włożyłam do zamrażarki.
Naleśniki: 
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml gazowanej wody mineralnej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  szczypta cukru
  • szczypta sody oczyszczonej 
Farsz:
  •  60 dkg pieczarek 
  • 40 dkg kapusty kiszonej
  •  50 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól (ok. łyżeczki), pieprz, słodka papryka
Panierka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na całą noc, albo najmniej na godzinę. Ugotować do miękkości w tej samej, osolonej wodzie, drobno pokroić. Kapustę posiekać, wypłukać  w zimnej wodzie jeśli mocno kwaśna, dolać szklankę wody z grzybów i gotować do miękkości.
Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na osobnej patelni, na ostrym ogniu na łyżce oleju by ewentualny płyn wyparował.Posolić, popieprzyć, wymieszać z cebulą, grzybami i ugotowaną kapustą. Odstawić do ostudzenia.

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką.Na każdy naleśnik nałożyć trochę farszu, rozprowadzić zostawiając wolne boki. Złożyć je do środka i zwinąć całość w  rulonik. Panierować w roztrzepanych jajkach i tartej bułce, smażyć na oleju z każdej strony.


Wytrawne potrawy wigilijne 2.

2 komentarze :

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.