Kalerosse™ ..cóż to takiego ? przytoczę kilka słów na temat tego warzywa..Kalerosse to nowe warzywo stanowiące naturalne połączenie jarmużu i brukselki. Inspiracją do jego stworzenia była chęć opracowania warzywa, które odznaczałoby się uniwersalnością, łatwością przyrządzania oraz atrakcyjnym wyglądem. W wyniku tego powstał całkowicie nowy produkt o fantastycznym smaku, z charakterystycznymi zielonymi i falistymi liśćmi oraz fioletowymi smugami, który zawiera w sobie najlepsze cechy brukselki i jarmużu.W smaku stanowi Kalerosse™ świeże połączenie słodyczy i orzechowej nuty, lecz Kalerosse™ nie tylko dobrze smakuje, jest ono również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g Kalerosse znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce.Kalerosse przedstawiane jest jako łatwe w przygotowaniu, delikatne warzywo o słodko- orzechowym smaku. Nie wymaga długiego przygotowania. Zamiast obróbki termicznej, w przypadku zielonych liści najlepiej sprawdzi się podanie ich na surowo, można wcześniej wmasować w liście odrobiną oliwy i soku z cytryny co pomoże zmiękczyć liście, bez utraty cennych składników. W krajach, w których występuje od dawna jest to bardzo popularne warzywo.
U mnie na początek kalerosse na ciepło..pysznie było..
- 250 g Kalerosse™
- 25 g masła
- sól i pieprz do przyprawienia
Kalerosse™ umyć i osuszyć. Wrzucić do lekko osolonej, wrzącej wody i gotować przez 3-4 minuty, aż zmiękną,przełożyć na durszlak i osączyć.Następnie wyłożyć do miski i dodać masło, doprawić do smaku.
Bardzo intrygujące warzywko - z chęcią bym spróbowała :) Gdzie je tylko dostać?
OdpowiedzUsuńMhm..szczerze mówiąc ja w sklepach nie widziałam , ale ja mieszkam w małej miejscowości.
Usuń