- 150 ml mleka
- 40 g masła, roztopionego
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru (30 g)
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 białko
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.Ciasto wyrabiać,aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na duże koło o średnicy około 30 cm, podzielić na 6 części - trójkątów. Trójkąty ponacinać po obu stronach, końcówki spłaszczyć placami.Przykryć i odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.Piec w temperaturze 180ºC przez około 14 minut. Przestudzić na kratce.Polukrować, ozdobić posypką cukrową.
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 - 2 łyżki gorącej wody
Cukier puder rozetrzeć z 1 - 2 łyżkami gorącej wody do gładkości.
Idealne na Święta :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się nowa odsłona bloga - jasno, czytelnie :)
Dziękuję.
UsuńMoja młodsza córka powiedziała, że mogłyby być z masą makową w środku...chyba coś pokombinuję na święta z tym ciastem, bo ciasto jest super.
Wygląd bloga zmieniony tak znienacka ..przypadkowo natknęłam się na blog z szablonami.
Fantastyczne, rumiane i apetyczne. Pozdrawiam nowowrocznie. Ala
OdpowiedzUsuń