Moje córki uwielbiają pierogi...i ostatnio robiłam je dość często..tym razem postanowiłam wypróbować przepis na ciasto znaleziony w jakiejś książeczce...do ciasta pierogowego dodajemy sodę..pierwszy raz tak robiłam i polecam..nadzienie pierogów oczywiście wg własnego gustu.
- 3 szkl.mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 szkl.ciepłej wody
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- dowolny farsz
Sodę rozpuścić w wodzie.Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę składników. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 -15 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkować , szklanką wycinać krążki. Na środek każdego ułożyć po sporej łyżeczce farszu i zlepić. Gotować w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Podawać polane zeszkolną cebulką.
Wyglądają genialnie! Widać, że sprawna ręka je robiła ;)
OdpowiedzUsuńCzym różnią się one od zwykłych takich bez sody?
OdpowiedzUsuń