Przejdź do głównej zawartości
Farszynki z kapuchą kiszoną
Farszynki to typowo mazurska potrawa..szczerze mówiąc robiłam ją pierwszy raz, a mieszkam na Mazurach...Farszynki to nic innego jak coś a la krokiety z gotowanych ziemniaków..farsz do krokietów może w sumie być dowolny, u mnie kapustka kiszona, akurat miałam troszkę i nie wiedziałam co z nią zrobić..i przydała się do nadzienia...zresztą ziemniaki też miałam już ugotowane wcześniej-zostały z obiadu ..i farszynki szybko były zrobione.
- 90 dag ugotowanych ziemniaków
- 25 dag mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
- dowolny farsz[ u mnie kapusta kiszona-wcześniej ugotowana ]
Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto, następnie odrywać po kawałku ciasta i formować placuszki, o grubości około 7 mm. Na środek każdego placka nakładać farsz, a następnie zawijać go i formować a'la krokiety. Smażyć na oleju na jasnozłoty kolor z każdej strony.
uwielbiam kotlety na bazie ziemniaków.
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na obiad :) !
Kapusta kiszona? jestem fanką, wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń