niedziela, 4 września 2016

Śnieżny puch

To ciacho "chodziło za mną" od dawna...jakiś czas temu było bardzo popularne w necie i chyba prawie wszyscy je robili..no oprócz mnie i pewnie jeszcze większości osób..tak więc akcja Ciasta na niedzielę jest jakąś mobilizacją i tak oto jest śnieżny puch.Przepis pochodzi z bloga Justynki.Ja zrobiłam z podwójnej porcji i nie żałuję ...wyszło smacznie.Obie masy wylewałam na przemian, tak ja robi się ciasto zebra.
Śnieżny puch można także zobaczyć u Kasi,Angeliki, Ewy, Dorotki, Magdy...
Składniki: (na blaszkę 24x24 cm)

Spód:

  • ok. 200 g herbatników

Śnieżny puch:

  • 1 kg twarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 Śnieżki (bita śmietana w proszku)
  • 2 szkl mleka
  • 4 galaretki (u mnie 2 kiwi i 2 wiśniowe)
  • 1 l wrzącej wody
Kokosowa posypka:
  • 6 łyżek wiórek kokosowych
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią . Na dnie ułożyć herbatniki.
Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie [ każdy rodzaj osobny], odstawić do wystudzenia.
Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Podzielić na połowę.Do jednej połowy wlewać 1 galaretkę strumyczkiem, ciągle miksując, aż składniki się połączą, a do drugiej połowy dodać drugą galaretkę i też zmiksować..Obie masy śmietanowo-serowe wylewać na przemian [ po kilka łyżek - tak jak ciasto zebra ]na wyłożone herbatniki. Schłodzić w lodówce.

W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masło stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły.
Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch.






UDOSTĘPNIJ TEN POST

5 komentarzy :

  1. Bożenko super pomysł z wersją "zebra". Super Ci wyszło.
    Dziękuję za wspólne przygotowanie ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i taki kolorowy. Pozdrawiam i dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam ponownie :) Świetny pomysł na kolorową zebre, Pyszne ciateczko, dzięki za wspólne pichcenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Potwierdzam pyszne, a pomysł na dwukolorową wersję trafiony w dziesiątkę. Robiłaś w formie 24x24 cm. Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetna tęcza! Dzięki za wspólne pichcenie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Drukowanie

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.