Przejdź do głównej zawartości
Kurczak w zalewie octowo-ketchupowej
Takie skrzydełka robię od czasu do czasu, np.na jakąś imprezkę....polecam.
- skrzydełka
- kostka rosołowa
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- listek laurowy
- wegeta
- mąka do panierowania
- jajka
- bułka tarta
Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy.
- 2 duże cebule pokrojone w piórka
- 3/4 szklanki octu
- 1 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- listek laurowy, ziele angielskie
Wszystkie składniki zalewy gotować około 8 minut,następnie ostudzić.Kurczaka ułożyć w pojemniku,zalać ostudzoną zalewą.Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Ciekawostka! Masz fajne pomysły, Bożenko :)
OdpowiedzUsuń