czwartek, 18 sierpnia 2016

Chleb z siemieniem lnianym i złotym lnem

Chlebek z dodatkiem mąki krupczatki..pierwszy raz taki robiłam..no i jeszcze kiedy znów zrobię..dodam wtedy więcej jakiś ziaren lub pestek..tym razem dodałam troszkę siemienia lnianego i lnu złotego.
Chleb na zdjęciu krojony na ciepło..i dlatego tak wygląda...na zimno już pewnie nie doczekałby się zdjęć.
  • 2 szkl. letniej wody
  • 25 g drożdży
  •  3,5 szkl. mąki krupczatki
  •  2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • siemię lniane
  • len złoty Skworcu
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia, następnie przełożyć do blaszki lub tortownicy i ponownie odstawić do podrośnięcia.Ostrym nożem zrobić kilka nacięć  i wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 stopni i piec przez około 30 minut.Studzić na kratce.








2 komentarze :

  1. gdybym tylko miała czas na pieczenie chlebów... robiłabym to codzienne
    Zapraszam do moich przepisów :) kurczak z kwiatami cukinii

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleba z krupczatką jeszcze nie robiłam - zabieram przepis do jak najszybszego wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.