- 180 g cukinii
- 30 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 300 ml letniej wody
- 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki tymianku
- łyżka oleju
- 1 jajko (do posmarowania bułek)
Cukinię umyć, wydrążyć pestki (z młodej cukinii nie trzeba) i zetrzeć razem ze skórką na tarce na małych oczkach, przełożyć na sito. Posolić [ zapomniałam] i zostawić na 10 min. Odcisnąć z nadmiaru soku.Drożdże wymieszać z cukrem, dodać ok 50 ml ciepłej wody i odstawić na kilka minut.Mąkę wymieszać z solą i tymiankiem.Następnie dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, resztę ciepłej wody, cukinię,olej i wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min.Następnie ciasto podzielić na kulki. Każdą kulkę rozpłaszczyć lekko na dłoni, i "zbierać" końcówki do środka tworząc sakiewkę. Formować okrągły kształt i układać [sklejeniem od spodu] na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować każdą bułkę rozkłóconym jajkiem, naciąć na górze ostrym nożem (lub nożyczkami) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut.
jakie fajne te bułeczki!
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki Bożenko :) jesteś zdolna.
OdpowiedzUsuń