Przejdź do głównej zawartości
Ravioli..oj, jak dawno nie robiłam...w sumie miałam robić pierogi, ale skoro mam przyrząd do ravioli, to były ravioli..Nadzienie może być dowolne...u mnie tradycyjnie grzybki...takie lubimy najbardziej.
- 30 dkg mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- kilka łyżek wody
- dowolne nadzienie [ u mnie podsmażone grzybki z cebulką]
Mąkę , sól wysypać na blat, wbić jajka, wlać olej.Zagniatać ciasto [ w razie potrzeby wlać wodę] tak, aby było elastyczne, nie może być zbyt suche, ale też nie może być lepkie. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15 minut.. Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - nadzienie, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek i gotować 6-8 min.Podawać np.z zeszkloną cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.