niedziela, 3 kwietnia 2016

Ciasto serowo-jabłkowe


Sernik gotowany dodatkowo z warstwą jabłek..pycha..pomysł podpatrzyłam tutaj.
składniki na masę serową:
  • 800g tłustego twarogu
  • 100g masła
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • karmel Delecta
składniki na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki brzoskwiniowe [ truskawkowe]
dodatkowo:
  • 2 duże paczki herbatników
  • polewa czekoladowa
Blachę o wymiarach 33×22 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników.Zmielony twaróg zmiksować z masłem i cukrem, dodać budynie wymieszane ze szklanką mleka .Całość dokładnie wymieszać Masę przełożyć do garnka z grubym dnem i doprowadzić  do wrzenia, cały czas mieszając, żeby nie przywarła do dna. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż masa będzie puszysta, dodać karmel i wymieszać.Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do wystygnięcia.Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę [ zetrzeć na tarce].Przełożyć do garnka i prażyć na małym ogniu do momentu gdy zmiękną. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściły. Gorącą masę jabłkową wyłożyć na herbatniki. Wierzch masy jabłkowej przykryć warstwą herbatników.Odstawić do zastygnięcia. Polać polewą  czekoladową, dowolnie udekorować.






4 komentarze :

  1. ale fajna propozycja, nie pomyślałabym że jest on bez pieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo pysznie. Na niedzielny relaksik jak znalazł :) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. ser i jabłka to pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.