Duży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenki
zaczyn:
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
- 4 łyżki mąki pszennej chlebowej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szkl letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
Zioła po 1 łyżeczce:
Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
- majeranek
- kolendra
- kminek
- szałwia
- tymianek
- czarnuszka
- cząber
- rozmaryn
- bazylia
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
ciasto właściwe:
- 500 g mąki chlebowej
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- zaczyn drożdżowy
- zalewa ziołowa
- ok 1/2 szkl wody
Wersja przepisu bez zakwasu
Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.
Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jesli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu.
Chleb ziołowy na blogach:
Lubię zioła w wypiekach. Ale typowo ziołowego chleba nie jadłam. Uwielbiam domowy chlebek, a Twój wygląda tak kusząco :) Pozdrawiam serdecznie :) Megly (megly.pl)
OdpowiedzUsuńBożena,
OdpowiedzUsuńpięknie Ci się udał!
Upieczony wzorcowo.
Dziękuję za Twój udział w naszej Piekarni.
Pozdrawiam!
Widzę, że chlebek się udał i pięknie wyrósł. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jacek
Bardzo efektowny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Renata
Dziękuję za wspólne pieczenie, bardzo ładnie Ci się upiekł, cieszę się chleb smakował, serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńTwój chleb całkiem jak kapelusz i pięknie wypieczony. Dzięki za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńSmakowity wypiek! Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebuś Bożenko :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPiekarnia motywuje. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas!
Mistrzowski miękisz i widać, że moc wyrastania miał potężną :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
Wyrósł przepięknie, aż ponad miarę. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńależ wyrósł :) piękna struktura :) dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńMąka chlebowa to jaka????
OdpowiedzUsuń