poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi

Dawno nie piekłam chleba, ale motywacją do upieczenia chleba jest comiesięczne wspólne pieczenie różnych chlebków.Tym razem pieczemy chleb ziołowy z płatkami owsianymi..przepis pochodzi stąd.Chlebek z dodatkiem różnych ziół..z początku miałam obawy co do tych ziół, ale chlebek wyszedł pyszny... nawet wyrósł poza blaszkę.Ja nie mam zakwasu , więc zrobiłam z większej ilości drożdży i wody.

duży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenki
zaczyn:

  • 4 łyżki mąki pszennej chlebowej
  • 20 g świeżych drożdży
  •  1 łyżeczka cukru
  •  1/2 szkl letniej wody

Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
zioła po 1 łyżeczce:

  • majeranek
  • kolendra
  • kminek
  • szałwia
  •  tymianek
  •  czarnuszka
  •  cząber
  • rozmaryn
  • bazylia

oraz:

  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  •  1 łyżeczka soli

Zalać  wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
ciasto właściwe:

  •  500 g mąki chlebowej
  •  1/2 szkl. płatków owsianych
  •  2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • zaczyn drożdżowy
  • zalewa ziołowa
  • ok 1/2 szkl wody
Wersja przepisu bez zakwasu
Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.
Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać.  Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.  Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jesli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę.  Kroić po wystudzeniu.


Chleb ziołowy na blogach:

12 komentarzy :

  1. Lubię zioła w wypiekach. Ale typowo ziołowego chleba nie jadłam. Uwielbiam domowy chlebek, a Twój wygląda tak kusząco :) Pozdrawiam serdecznie :) Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożena,
    pięknie Ci się udał!
    Upieczony wzorcowo.
    Dziękuję za Twój udział w naszej Piekarni.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że chlebek się udał i pięknie wyrósł. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
    Pozdrawiam
    Jacek

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo efektowny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspólne pieczenie, bardzo ładnie Ci się upiekł, cieszę się chleb smakował, serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Twój chleb całkiem jak kapelusz i pięknie wypieczony. Dzięki za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowity wypiek! Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały chlebuś Bożenko :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekarnia motywuje. :)
    Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mistrzowski miękisz i widać, że moc wyrastania miał potężną :-)
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyrósł przepięknie, aż ponad miarę. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ wyrósł :) piękna struktura :) dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.