Chałka z makiem


Chałki były tak szybko "zżarte", że nie było mowy o zrobieniu innego zdjęcia.
  • 50 dkg mąki 
  • 1 szkl.ciepłego mleka 
  •  20 g świeżych drożdży
  • 1 całe jajo 
  • 50 g cukru 
  • 50 g masła 
  • 1  cukier waniliowy 
  • szczypta soli 
  • dowolne nadzienie [ u mnie masa makowa]
Z drożdży, mleka cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić na kilka minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn , jajko, cukier waniliowy i sól,wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie, zwinąć roladki. Z 3 roladek zapleść warkocz.Chałki przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią aluminiową i zostawić do wyrośnięcia jakieś 20-30 minut. Następnie posmarować wierzch chałki żółtkiem.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.


Komentarze

  1. uwielbiam chałki,a tu jeszcze mamy mak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma takiego wypieku z udziałem maku, ktorego bym nie lubiła. Pyszna chałka. Idealnie wypieczona. Pozdrawiam cieplutko :) Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowna, domowa chałka! :) uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.