- 20 dkg mąki chlebowej żytniej Młynomag
- 30 dkg mąki tortowej Młynomag
- 5 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki soli
- 2 szkl.wody
- 1/2szk.otrębów owsianych
- 2 łyżki złotego lnu Skworcu
- 2 łyżki sezamu Skworcu
Drożdże rozrobić z cukrem,1 szkl. ciepłej wody , 2-3 łyżkami mąki. Odstawić rozczyn na 15-20 minut .Mąkę przesiać ,dodać otręby, złoty len, sezam i wyrośnięte drożdże, sól, resztę wody (ciepłej).Wyrobić ciasto , przełożyć do foremki, posmarować wodą lub mlekiem.Piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni przez 60 minut.
Ale trafiłaś w moje gusta. Uwielbiam sezam. Złoty len dodaję sobie codziennie do owsianek. Ale wspaniały, domowy bochen. Pozdrawiam, Megly (megly.pl) :)
OdpowiedzUsuńSuper blog, takiego szukałam. Będę tu zaglądać częściej. Pozdrawiam. Zapraszam www.silvercar.pl
OdpowiedzUsuń