- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szkl.wody
- 350 g mąki tortowej Młynomag
- 100 g mąki orkiszowej jasnej Skworcu
- 75 g mąki chlebowej żytniej Młynomag
- 1 łyżeczka soli
- 60 g rozpuszczonego masła
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Potem ciasto podzielić na 8-10 części, każdą część rozwałkować na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijać w rulon. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę. Naciąć bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko (tak z 5 mm) i posmarować olejem. Piec przez 20 minut w 220 stopniach.
Jakie piękne! No i w dodatku domowe. Oj zjadłoby się taką bułeczkę na śniadanie. Pychaaa! Pozdrawiam serdecznie. Megly (meglypl) :)
OdpowiedzUsuńSuper patent na zawijanie ruloników z ciasta przy pieczeniu buł. Na pewno zmałpuję ;)
OdpowiedzUsuń