Bagietki pszenno-żytnio -orkiszowe

Domowe pieczywo najlepsze..takie tzn.podobne bułki już piekłam , tym razem upiekłam bagietki ..do ich wypieku wykorzystałam 3 rodzaje mąk..mąkę pszenną, żytnią i orkiszową...mniam..polecam.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Potem ciasto podzielić na 8-10 części, każdą część rozwałkować na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijać w rulon. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę. Naciąć bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko (tak z 5 mm) i posmarować olejem. Piec przez 20 minut w 220 stopniach.







Komentarze

  1. Jakie piękne! No i w dodatku domowe. Oj zjadłoby się taką bułeczkę na śniadanie. Pychaaa! Pozdrawiam serdecznie. Megly (meglypl) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super patent na zawijanie ruloników z ciasta przy pieczeniu buł. Na pewno zmałpuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.