poniedziałek, 8 lutego 2016

Chałka - 3 smaki

Coś pysznego , drożdżowego...zdjęcia chałki prawie od razu po upieczeniu..
dodatkowo:
3/4 szkl. mleka wymieszać z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki.Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.
Z reszty mąki, cukru, rozczynu, roztopionego i wystudzonego masła, jajka, szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto, podzielić na 3 równe części.
Do pierwszej części ciasta dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Wszystkie części ciasta [ osobno]  wymieszać z dodatkami .Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .Z każdej części uformować wałki .Ułożyć najlepiej od razu na blaszce wyłożonej papierem .Złączyć końce wałków  ze sobą i zapleść warkocz.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, następnie
 wierzch chałki posmarować  rozbełtanym jajkiem.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35 - 40 minut .











1 komentarz :

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.