Zachciało mi się bigosu, ale brak jakoś czasu i postanowiłam wypróbować bigos z kapusty pekińskiej..i tak oto zrobiłam..pyszny wyszedł..i co najważniejsze szybko się robi i także szybko się gotuje..polecam.
- 1 kapusta pekińska
- kawałeczek boczku
- pęto kiełbasy
- 1 cebula
- 2 -3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka suszonych pomidorów
- mielone pomidory Skworcu
- listek, ziele
- sól, pieprz
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki lub kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.Dodać pietruszkę i marchewki -obrane i starte na tarce o grubych oczkach .Smażyć około 5 minut razem. Przełożyć do garnka, dodać pokrojoną kapustę pekińską,pokrojone suszone pomidory i kiełbasę oraz przyprawy, koncentrat. Zalać całość wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości.W razie potrzeby doprawić, można dać 1 łyżeczkę octu.
Nigdy nie jadłam z kapusty pekińskiej, świetny pomysł, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie takim wykorzystaniem "pekinki". Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuń