- 500 g mąki pszennej
- 1 szkl. letniego mleka
- 1/3 szkl. oleju
- 1 jajko
- 4 dkg drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- kiełbasa
- ser żółty
- papryka i ogórki konserwowe
- sos curry
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki kiełbasy, pokrojone ogórki i paprykę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Pod koniec pieczenia można dodatkowo jeszcze posypać po wierzchu serem.
Bardzo fajna przekąska do zabrania w kieszeń ze sobą :)
OdpowiedzUsuń