Razem ze mną bułeczki piekły:Marzenka,Lidia, Angelika,Marzenka, Ewelina, Agata, Dorotka, Ewa.
Składniki na 17 sztuk:
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 34 x 60 cm (dłuższe boki prostokąta po lewej i prawej, krótsze na górze i dole), delikatnie podsypując mąką. Równomiernie posmarować kardamonowym nadzieniem. Długie boki podzielić na 3 części (po 20 cm), zaznaczyć delikatnie nożem. Podnosząc krótszy bok ciasta założyć go do 2/3 długości ciasta, potem kolejny krótszy bok założyć na złożone ciasto - powinny powstać 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem (najlepiej kółkiem do pizzy) na 1.7 cm paski. Zwinąć, jak na filmie (paski ciasta są elastyczne i łatwo je rozciągnąć w razie konieczności).Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).
Po wyrośnięciu bułeczki posmarować syropem cukrowym i oprószyć cukrem kardamonowym. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze i cukrową posypkę szybko się przypalają, nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić. Pyszne są ciepłe!
Nadzienie kardamonowe:
Syrop cukrowy:
Składniki na 17 sztuk:
- 530 g mąki luksusowej Młynomag
- 250 ml mleka
- 90 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 12 g drożdży suchych / 25 g drożdży świeżych
- 7 g kardamonu, zmielonego
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 34 x 60 cm (dłuższe boki prostokąta po lewej i prawej, krótsze na górze i dole), delikatnie podsypując mąką. Równomiernie posmarować kardamonowym nadzieniem. Długie boki podzielić na 3 części (po 20 cm), zaznaczyć delikatnie nożem. Podnosząc krótszy bok ciasta założyć go do 2/3 długości ciasta, potem kolejny krótszy bok założyć na złożone ciasto - powinny powstać 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem (najlepiej kółkiem do pizzy) na 1.7 cm paski. Zwinąć, jak na filmie (paski ciasta są elastyczne i łatwo je rozciągnąć w razie konieczności).Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).
Po wyrośnięciu bułeczki posmarować syropem cukrowym i oprószyć cukrem kardamonowym. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze i cukrową posypkę szybko się przypalają, nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić. Pyszne są ciepłe!
Nadzienie kardamonowe:
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 g brązowego cukru (miałkiego np. muscovado)[ dałam zwykły biały]
- 1.5 łyżki zmielonego kardamonu [ dałam 1,5 łyżeczki]
Syrop cukrowy:
- 70 ml wody
- 1 łyżka golden syrupu*
* Jeśli nie posiadasz golden syrupu, przygotuj syrop cukrowy przez zagotowanie 70 ml wody z 60 g cukru, do rozpuszczenia się cukru.
Cukier kardamonowy:[ wg mnie za duża porcja]
- 50 g cukru
- 1 łyżka zmielonego kardamonu [ dałam 1 łyżeczkę]
Składniki wymieszać.
Wspaniałe ci wyszły, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólny słodki czas przy piekarniku :-).
OdpowiedzUsuńJa dodałam tyle kardamonu jak w przepisie i nie było za dużo, były przepyszne. Dzięki Bożka za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńNie każdy lubi kardamon..i ja ciut zmniejszyłam.
UsuńGóra słodkości :) Dzięki wielkie za udział w wypiekaniu :)
OdpowiedzUsuńPiękne zawijaski:-) Dziękuje za wspólne smakowanie:-)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie :D
OdpowiedzUsuńŚwietne jest to zawijanie. Wygląda skomplikowanie, ale efekt niesamowity :) Ja również dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuń