Przejdź do głównej zawartości
Bajaderka to super pomysł na wykorzystanie ciasta np.które się nie uda , jest z zakalcem lub ciast zeschniętych..zazwyczaj po świętach, wtedy dużo ich się upiecze ..
- ok.80 dkg ciasta
- 1 duże opakowanie herbatników
- 10 łyżek mleka
- 7-8 łyżek cukru
- cukier wanilinowy Delecta
- 2 łyżki kakao
- 4-5 łyżki dżemu kwaskowatego dżemu (u mnie dżem z czarnej porzeczki]
- 1/2 tabliczki czekolady
- dowolne bakalie
- polewa
- maczek mango, truskawka Decorada Delecta
Blaszkę wyłożyć papierem, ułożyć warstwę herbatników.Ciasto i resztę herbatników pokruszyć.Mleko, cukier, cukier wanilinowy i kakao , czekoladę podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Do pokruszonego ciasta dać pozostałe składniki, wlać masę kakaową i dokładnie wymieszać. Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę i wyrównać.Polać polewą i udekorować maczkiem mango i truskawkowym.Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Uwielbiam ten smak! Kojarzy mi się bardzo sentymentalnie z dzieciństwem, kiedy to biegłam do cukierni na początku aby kupić bajaderkę za skzętnie zbierane kieszonkowe ;)
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam bajaderki:)
OdpowiedzUsuń