Bajaderka

Bajaderka to super pomysł na wykorzystanie ciasta np.które się nie uda , jest z zakalcem lub ciast zeschniętych..zazwyczaj po świętach, wtedy dużo ich się upiecze ..
  • ok.80 dkg ciasta
  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 10 łyżek mleka
  • 7-8 łyżek cukru 
  • cukier wanilinowy Delecta 
  • 2 łyżki kakao
  • 4-5 łyżki dżemu kwaskowatego dżemu (u mnie dżem z czarnej porzeczki] 
  • 1/2 tabliczki czekolady 
  • dowolne bakalie
  • polewa
  • maczek mango, truskawka Decorada Delecta
Blaszkę wyłożyć papierem, ułożyć warstwę herbatników.Ciasto i resztę herbatników pokruszyć.Mleko, cukier, cukier wanilinowy i kakao , czekoladę podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Do pokruszonego ciasta dać pozostałe składniki, wlać masę kakaową i dokładnie wymieszać. Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę i wyrównać.Polać polewą i  udekorować maczkiem mango i truskawkowym.Odstawić do lodówki na kilka godzin.







Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

Komentarze

  1. Uwielbiam ten smak! Kojarzy mi się bardzo sentymentalnie z dzieciństwem, kiedy to biegłam do cukierni na początku aby kupić bajaderkę za skzętnie zbierane kieszonkowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Uwielbiam bajaderki:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.