Szczerze mówiąc mało kiedy gotuję takie zupy-krem, ale tym razem skusiłam się na taką zupkę, jak tylko zobaczyłam na blogu Najsmaczniejsze.pl..Prosta do zrobienia i na dodatek smaczna, polecam..ja nie miałam korzenia imbiru , więc dałam sproszkowany...zamiast papryki chilli dałam słodką , a zupka była i tak ciut pikantna, dla w sam raz..
- 500 g pomidorów
- 80 g cebuli
- 80 g papryki
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 30 ml oliwy z oliwek
- 10 g imbiru (korzeń) [dałam sproszkowany imbir ]
- 600 ml woda
- sól
- czerwona papryka chilli [dałam paprykę słodką]
- pieprz
Cebulę obrać i pokroić w kostkę,imbir tak samo[ ja miałam w proszku, więc obyło się bez krojenia].Pomidory umyć, pokroić w cząstki.Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i również pokroić. Następnie wszystko przełożyć do misy multicookera, dodać oliwę, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz.Zalać wodą i dokładnie wymieszać. Zamknij pokrywę urządzenia. Ustawić program Boil [ 30 minut]. Gotową zupę zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić do smaku czerwoną papryką. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i np.z groszkiem ptysiowym.
Dziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuń