piątek, 25 września 2015

Twaróg domowy

Czasem tak bywa, że jest za dużo mleka i niestety mleko skwaśnieje..ale i na to jest sposób...tzn. sposobu, żeby mleko nie kwaśniało nie ma, ale jest sposób na wykorzystanie takiego mleka..w sumie kwaśne mleko i młode ziemniaczki smakują wyśmienicie, ale z takiego już mocno kwaśnego mleka można zrobić twaróg, a z pozostałej serwatki też zrobiłam coś pysznego...ale o tym później.

  • mleko kwaśne

Kwaśne mleko przelać do garnka i podgrzewać na najmniejszym ogniu. W trakcie podgrzewania kilka razy zamieszać powstający skrzep.Odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć łyżką na durszlak lub sitko do odsączenia serwatki.
Serwatki nie wylewać, można ją wypić, wykorzystać do wyrobu ciasta drożdżowego, chleba itd.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.