środa, 30 września 2015

Hot-dogi w cieście drożdżowym

Dawno nie było parówek w cieście drożdżowym..część zrobiłam tradycyjnie tylko parówka w środku, a do tego sosik do wyboru...remulada lub sos barbecue..a część też z parówką, ale ciasto posmarowałam sosem barbecue, posypałam serem żółtym i dopiero położyłam parówkę..

  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/4 szkl wody
  • 2 łyzki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • parówki 
  • ser żółty
  • sos barbecue
  • remulada
Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko .Pokroić w paseczki ok 2-3 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.[ewentualnie posmarować ciasto sosem, posypać startym serem żółtym , położyć parówkę i owinąć.]Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec około 25 min na złoty kolor.








1 komentarz :

  1. Przepisu nie wykorzystam bo nie jem mięsa ale ! wykorzystam to ciasto, jest genialne nawet do warzyw i sera.

    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.