- 125 g masła
- 50 dag mąki
- 4 łyżki śmietany
- 3 jaja
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mleka
- 50 g drożdży
- dowolne nadzienie
W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę . Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware].Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złociste.
Mniam, uwielbiam takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuń