Chleb toskański

Sierpniowa piekarnia .. tym razem chleb toskański i akcja prowadzona przez Konwalie w kuchni ...u mnie w sumie nie jest do końca to chleb toskański...bo jest ze zwykłej mąki a nie mąki typu 00..ja w  sumie nawet w sklepach takiej nie szukałam..no i ja dałam sól..u mnie chleb bez soli jednak nie miałby "wzięcia" ..a tak został zjedzony ze smakiem.

Przepis z tej strony – klik [ ja zrobiłam z połowy porcji]
  • 1000 g mąki typu 00 [ dałam typ 450]
  • 700 ml ciepłej wody
  • 50 g oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4,5 łyżeczki suszonych drożdży

Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Należy pamiętać, że woda ma być tylko lekko ciepła. Umieścić mąkę na blacie i dodawać po trochu wodę z drożdżami , a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać przez co najmniej 10 minut.Włożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na nie mniej niż na 2 godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest wyrośnięte (powinno podwoić swoją objętość), trzeba je jeszcze raz zagnieść na blacie podsypanym mąką, a następnie podzielić je na dwie lub więcej części, uformować bochenki, przykryć ponownie wilgotną ściereczką i pozwolić odpocząć przez godzinę.Umieścić bochenki w piecu w temperaturze 230 ° C i piec przez około 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 200 ° C, aż chleb zbrązowieje.
Uwaga!
Główną cechą toskańskiego chleba, oprócz braku soli, jest to, że musi być szczególnie miękki w środku. Wymaga to długiego wyrastania. Aby uzyskać toskański chleb miękki w środku , ciasto musi być bardzo miękkie. Dlatego ilość wody jest większa w porównaniu do innych przepisów na chleb.
Jak uzyskać chrupiacą skórkę? Gdy chleb jest upieczony, wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb wewnątrz przez kolejne 10 minut. Wyjąć i ostudzić.
Kolejna wskazówka, aby uzyskać chrupiący chleb: umieścić naczynie z wodą w piekarniku i pozostawić go tam w pierwszym etapie pieczenia (20 minut).
Chleb dobrze się przechowuje przez kilka dni w papierowej torebce lub owinięty w pergamin.























Blogerki, które brały udział w sierpniowej piekarni [ dziękuję bardzo]
Uczta pod gołym niebem

Komentarze

  1. Ach, zazdroszczę tak wyrośniętego bochenka :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo delikatny chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bożena, pięknie upieczony!
    Dziękuję za sierpniowe pieczenie.
    Pozdrowienia z Toskanii.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie upieczony! Dziękuję za wspólne letnie chwile! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyrośnięty!
    U mnie też ze zwykłej mąki i z solą, więc daleki od oryginału,
    ale wspólnie upieczony i zjedzony ze smakiem i to liczy się najbardziej.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podobny do moich, też ze zwykłej mąki i z solą i tez ze smakiem zjedzony. Pozdrawiam i dziękuję za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie wyglada z góry Twój upieczony chleb - jak taka wieeeelka bułka :) równiutki, gładki i pieknie upieczony grzbiecik :)
    Dzięki za wspólne sierpniowe wypiekanie,
    pozdrawiam serdecznie
    M.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.