Gołąbki z młodej kapusty..gotowane w wolnowarze..
- 1 młoda kapusta
- 50 dkg mięsa mielonego
- 5 dkg ryżu
- 5 dkg kaszy
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- wegeta
- majeranek
- koncentrat pomidorowy
- śmietana
Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć (nie długo, aby tylko trochę zmiękła), oddzielić liście i ściąć zgrubienia. Cebulę pokroić i zeszklić, dodać ryż i kaszę ,smażyć kilka minut. Do mięsa mielonego dodać jajko, cebulkę z ryżem i kaszą , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym .Ustawić wolnowar . Pod koniec dodać śmietanę .
Ależ ja dawno nie jadłam gołąbków... poproszę dwa ;)
OdpowiedzUsuńIle tego bulionu?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć ile...tyle, aby zakrywały gołąbki i jeszcze ciut więcej,..
UsuńSurowy ryż i surową kaszę dajemy na panelnie z wcześniej zezłoconą cebulą?
OdpowiedzUsuńNie powinno się ich wcześniej podgotować?
Ja akurat w tym przypadku nie gotowałam,ale można podgotować.
Usuń