- 125 g masła rozpuszczonego i ostudzonego [ nie rozpuszczałam]
- 220 g mąki tortowej
- 1 jajko, roztrzepane
- 50 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor.
Nadzienie do orzeszków
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 3-4 łyżki kakao
- 1 szkl.płatków owsianych
- dowolne bakalie
Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem .
Fajny przepis. Takie pyszności z nadzieniem są dobre na każdą okazję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń