środa, 3 czerwca 2015

Kotlety mielone

 Przepis pochodzi z książeczki "Proste  i wykwintne dania z mielonego" z serii Lubię gotować ..znaleziony tutaj.
  • 40 dag mięsa mielonego
  •  20 dag wędzonego boczku
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 szkl. mleka
  •  1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  Cebulę posiekać i usmażyć na łyżce masła.Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć .Zemleć razem z boczkiem pokrojonym w kostkę i połączyć z mięsem mielonym i jajkiem, dodać cebulę. Przyprawić solą i pieprzem, pamiętając żeby nie przesolić, bo boczek jest słony. Starannie wyrobić. Jeżeli masa byłaby zbyt rzadka, dosypać bułki tartej. Formować kotleciki, panierować w bułce tartej [ niekoniecznie] i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.

2 komentarze :

  1. Mielone na obiad - jak najbardziej jestem za :) Bardzo lubię takie kotleciki :) a jak zostanie to i do kanapek pasują :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł z dodaniem boczku, muszę wyprobować

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.