Chleb z nasionami konopi


 Kolejna odsłona chleba...korzystałam z tego prostego przepisu..tym razem zrobiłam chlebek z 1 kg mąki..zmieszałam mąkę pszenną z mąką żytnią...dodałam również nasiona konopi.

Nasiona konopi łuskane znane jako siemię konopne to ciekawy i cenny dodatek do codziennej diety.
Zastosowanie: stanowi doskonałe urozmaicenie każdej potrawy. Polecany jako dodatek do musli, sałatek, koktajli. Idealny jako posypka m.in. do kasz, kanapek. Można używać jako składnik domowych wypieków.

  • 75 dkg mąki
  • 25 mąki żytniej  pełnoziarnistej
  • 5 dkg drożdży
  • 1 l wody ciepłej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki płaskie soli
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki nasion konopi
Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować wodą .Piec około  1 godziny w temperaturze 180 stopni.



Uczta pod gołym niebem

Komentarze

  1. Ja jak zawsze podziwiam! Domowe chlebki najlepsze pod każdą postacią. Taki wypiek jest wspaniały i sklepowe się mu nie równają. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.