Kolejna odsłona chleba...korzystałam z tego prostego przepisu..tym razem zrobiłam chlebek z 1 kg mąki..zmieszałam mąkę pszenną z mąką żytnią...dodałam również nasiona konopi.
Nasiona konopi łuskane znane jako siemię konopne to ciekawy i cenny dodatek do codziennej diety.
Zastosowanie: stanowi doskonałe urozmaicenie każdej potrawy. Polecany jako dodatek do musli, sałatek, koktajli. Idealny jako posypka m.in. do kasz, kanapek. Można używać jako składnik domowych wypieków.
- 75 dkg mąki
- 25 mąki żytniej pełnoziarnistej
- 5 dkg drożdży
- 1 l wody ciepłej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki płaskie soli
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki nasion konopi
Ja jak zawsze podziwiam! Domowe chlebki najlepsze pod każdą postacią. Taki wypiek jest wspaniały i sklepowe się mu nie równają. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuń