czwartek, 7 maja 2015

Ravioli z grzybami

Ravioli, pierogi...moja córka je lubi...ja zresztą też.
  • 25 dkg mąki 
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju
  • dowolne nadzienie [ u mnie grzyby]
Mąkę wysypać na blat, wbić jajko i dodać wody, z tym, że nie dawać całej wody za jednym razem. Zagniatać ciasto tak, aby było elastyczne, nie może być zbyt suche, ale też nie może być lepkie. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15 minut. Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - farsz -lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek [ dodatkowo dodałam kostkę rosołową]i gotować 6-8 min.Podawać np.z zeszkloną cebulką.







5 komentarzy :

  1. Wyglądają pysznie, a ja w sumie mam w domu wszystko co potrzebne to zrobienia ravioli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te ravioli z grzybami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Bożeno wyglądają bosko... zresztą jak większość Pani przepisów. Zabieram się za czytanie o tortilli post niżej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie domowe ravioli czy pierogi są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.