Drożdżówki z serkiem


Pomysł na bułeczki drożdżowe podpatrzyłam jakiś czas temu tutaj..a teraz nadarzyła się okazja, żeby je zrobić.Iwonka zorganizowała wspólne pieczenie ciasta na niedzielę..zaproponowała domowe drożdżówki..jestem ciekawa co inne osoby upiekły [ dziękuję za wspólne pieczenie].

Ciasto drożdżowe:

  • 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
  • 70 g masła
  • 100 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 250 g twarogu zmielonego  [ u mnie serek waniliowy]
  • 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka [ nie dałam]
  • 2 – 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy [ nie dałam]

Lukier: [ u mnie cukier puder zamiast lukru]

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlać połowę mleka i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, wszystko razem wymieszać . Masło rozpuścić, dodać do  mąki, po czym dodać pozostałą połowę mleka, jajka i wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Do twarogu dodać śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać otarta skórkę z cytryny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około centymetra i pokroić na kwadraty lub wykrawać dużą szklanką koła.Ułożyć  na blaszce, na środku każdego kawałka ciasta zrobić mały dołek .np.kieliszkiem.W dołki nałożyć łyżeczką lub szprycą porcję sera. Drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 – 30 minut, by wyrosły.Drożdżówki piec na złoty kolor około 15 minut w 180⁰C.Dowolnie udekorować.






Razem ze mną piekły 
...


Wiosenne słodkości!

Komentarze

  1. Uwielbiam drożdżówki z serem, a teraz sama będę mogła je sobie przygotować :) Pozdrawiam

    Say Yes to the Kitchen

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne bułeczki :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Bożenko że znalazłaś czas na wspólne pieczenie. Super bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Dorotko...z wolnym czasem u mnie teraz to już ciężko..ale jakoś daję radę..dzięki również.

      Usuń
  4. Ale piękne te drożdżóweczki. Ja ostatnio jadałam głównie takie ze sklepu niestety. DO domowych się nie umywają nawet w połowie. Pyszotka! Z serem smakują ekstra. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bożenko świetny pomysł na te cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne! koniecznie muszę wypróbować i8 dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.