niedziela, 10 maja 2015

Chleb jogurtowy ze słonecznikiem



Pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj..u mnie w sumie obyło się bez smarowania żółtkiem i posypywania pestkami..ale i tak chlebek był pyszny..

  • 20 g drożdży
  • 1,5 szkl.jogurtu naturalnego
  • 100 ml wody gotowanej (letniej)
  • 60 dkg mąki
  •  1 łyżka (płaska) soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 dkg ziaren słonecznika

Drożdże, cukier, 100 ml wody i 4 łyżki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do reszty mąki, dodać sól i ziarna słonecznika, wlać jogurt oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie lub zbyt suche , można dodać  2- 3 łyżki mąki lub  trochę przegotowanej wody .Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia[ u mnie rosło w misce Tupperware]. Wrośnięte przełożyć do formy natłuszczonej oliwą. [ u mnie naczynie żaroodporne wyłożone papierem] i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny.Chleb piec w nagrzanym piekarniku do  temperatury 220 stopni około 30 minut, następnie obniżyć temperaturę na 190 stopni, chleb nakryć folią aluminiową i dopiec przez 20 minut.





2 komentarze :

  1. Jeszcze takich cudów jak chlebuś jogurtowy nie widziałam. Ale wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam pieczywo ze słonecznikiem lub dynią. Mmm, ale bym zjadła taką kromeczkę na śniadanko. pycha! Zapraszam w wolnej chwili do mnie, dziś za ciasto jogurtowe. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.