Zrobiłam sałatkę ze śledzia...upiekłam rurki drożdżowe..i pomyślałam ..a może tak napełnić rurki sałatką..no i są tak jakby marchewki nadziewane...
- 500 g mąki
- 250 ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)
- żółtko do posmarowania
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości 0,5 cm.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Piec przez około 15 minut w 220 stopniach.
- filety śledziowe
- papryka czerwona, żółta
- ogórek konserwowy
- cebula
- szczypiorek
- majonez
Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę, paprykę i ogórka pokroić w kostkę.Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.Napełnić wystudzone rurki i udekorować szczypiorkiem.
Fajny pomysł na imprezę :)
OdpowiedzUsuńA właśnie niedawno sprawiłam sobie foremki do rurek. Muszę je wypróbować w takim wytrawnym wydaniu, jak powyższe :) Świetny pomysł nadziać je sałatką śledziową - rewelacyjna przystawka!
OdpowiedzUsuń