sobota, 11 kwietnia 2015

Mięso z szynkowaru

Pyszne mięsko z galaretką..przygotowane w szynkowarze..i jak to u mnie bywa ilość przypraw zawsze na oko..dodałam nawet przyprawę do dziczyzny mimo tego, ze nie dawałam takiego mięsa..a tylko wieprzowe.

Mięso pokroić w kostkę .Przełożyć do miski, dodać przyprawy , peklosól i żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć mięso do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2 dni.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].




6 komentarzy :

  1. Przepis bardzo nie dokładny. Nie ma podanych ilości poszczegółnych składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak..i na samym początku napisałam że ilość przypraw na oko..w sumie każdy ma inne upodobania smakowe i każdy lubi inne przyprawy i może dać wedle własnego gustu.

      Usuń
  2. Dlaczego nie ma podanej wagi mięsa i peklo soli.????????? na oko robimy wszystko

    OdpowiedzUsuń
  3. Na oko, to chłop w szpitalu zmarł.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.