czwartek, 19 marca 2015

Szybka drożdżówka bez wyrastania


Prosta , a jaka szybka do zrobienia...drożdżówka wg tegoprzepisu i cytuję przepis w całości..a ja zwiększyłam proporcje..uznałam , że drożdżówka z 240 g mąki dla mojej rodzinki będzie za mała..Ciasto:
  • 1 jajko 
  • 60 g masła 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 240 g mąki pszennej 

Kruszonka:

  • 50 g mąki 
  • 25 g cukru 
  • 35 g masła 
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce na jednolitą masę, włożyć do lodówki.
W garnku roztopić masło w mleku, odstawić mieszankę do wystygnięcia. Do miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wszystko razem rozetrzeć łyżką. Kiedy drożdże się "rozpłyną" z cukrem, do miski wbić jajko i dodawać na zmianę mąkę i lekko ciepłe mleko z masłem, mieszając trzepaczką lub miksując. Po chwili ciasto stanie się jednolite. Przelać je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wierzch ciasta posypać schłodzoną kruszonką i włożyć do piekarnika. Piec ok. 45 minut (do zrumienienia, można też wbić w ciasto suchy patyczek - jeśli nie ma na nim surowej masy, drożdżówka jest gotowa), w temperaturze 180 ºC. Wyjąć z piekarnika i chwilę studzić w formie, następnie wyjąć na kratkę. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu, lub lekko ciepłe.




2 komentarze :

  1. Nie wygląda na coś trudnego.. Może warto spróbować.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis
    Pozdrawiam
    http://fidrygalkibackstage.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.