Dawno nie było chleba tostowego..skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj..prosty do zrobienia ..no i smaczny..
450 g mąki pszennej chlebowej
300 g wody
5 g cukru
9 g miękkiego masła
9 g soli
5 g drożdży instant
Wymieszać wszystkie składniki, miksować 3 minuty na najniższych obrotach i kolejne 3 minuty na średnich. Odstawić ciasto do wyrastania na 2 godziny, składając po 1 godzinie.[moje ciasto rosło w misce Tupperware -i obyło się bez składania].Przełożyć ciasto na omączony blat, uformować bochenek i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny.Piec 40 minut w naparowanym piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie..... Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.
Właśnie piekę ten pyszny chlebuś tylko nie bardzo rozumiem co po 1 godzinie??? złożyć na pół i pozostawić dalej do wyrośnięcia??
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Halina z Nowego.S.
Przepraszam, ze dopiero teraz odpisuję..ja w sumie nie składam..moje ciasto rosło w misce ..a po wyrośnieciu przełożyłam do foremki.
UsuńWygląda pysznie, dziękuję za dołączenie do listy, pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuń