Przejdź do głównej zawartości
Dobry sposób na wykorzystanie białek...Tego keksa piekłam jakiś czas temu..Przyszykowałam wszystkie składniki, rozpuściłam margarynę i odstawiłam do wystudzenia...i potem całkiem o niej zapomniałam..przypomniałam już jak wlałam ciasto do foremki...no i trza było wylać i znów wymieszać..obawiałam się efektów takiego przelewania , ale jak widać ciasto upiekło się i było pyszne..
- 1 szkl.białek
- ¾ szkl.cukru
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl.mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dowolne bakalie
Masło rozpuścić i ostudzić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie dodać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Do piany z białek stopniowo i powoli dodawać rozpuszczone i chłodne masło na przemian z mąką .Delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać bakalie i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki.Piec w temperaturze 180°C, przez około 45-50 minut.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńu mnie także często pozostają białka i wykorzystuję je, właśnie, do keksu :) Pyszne!!!
OdpowiedzUsuńKiedyś miałam okazje próbować takie ciasto ( z białek) bardzo mi smakowało. Musze kiedyś sama upiec :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam