Mój mąż lubi galaretę, więc robię ją co jakiś czas.
- 1/2 świńskiego łba
- 1 golonka
- 2 nóżki wieprzowe
- 10 dag skórek wieprzowych
- cebula
- marchew
- liście laurowe
- ziele angielskie
- vegeta
- sól, pieprz
- przyprawy do smaku
Głowę i golonkę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki, marchew i cebulę. Zalać wodą ,dodać przyprawy i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Mięso i warzywa po wystygnięciu mięsa usunąć kości i pokroić.Dodać do odcedzonego wywaru i jeszcze gotować przez około 5 minut, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Wylać do salaterki lub foremek na mufinki i odstawić do lodówki aby stężała.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.