Ryba po grecku



Ryby po grecku też nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole..Przepis stąd.
  • 3 duże filety np.tilapii
  • 4 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • olej
  • jajko, mąka i bułka tarta do panierowania
Warzywa umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć warzywa, podlać 1/2 szkl wody, dodać koncentrat i przyprawy i dusić ok 20 minut. [ u mnie dusiły się w wolnowarze].Filety umyć osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Przekroić na 2-3 części. Panierować w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażyć na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Na półmisku ułożyć usmażone filety a następnie przykryć je warzywami.





Wigilia 2014

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.