Przejdź do głównej zawartości
Zawijańce drożdżowe z pesto
Ciasto zrobione z przepisu na rogaliki..oczywiście zmniejszyłam ilość cukru..bo bułeczki były z dodatkiem pesto no i dałam 1 jajko mniej..
- 3 1/2 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżka cukru
- 4 dag drożdży
- ok. 1/2 szkl.letniego mleka
- 1 łyżeczka soli
- pesto czerwone Develey
Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Po tym czasie wyjąć ciasto, lekko wyrobić, podzielić na kilka części i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć pesto i rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni ciasta, zostawiając około 1cm z boków, żeby później nadzienie nadmiernie nie wyciekało.
Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz.Końcówki warkocza owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i piec w 180° przez około 20 minut.
Ciekawa jestem smaku, nie jadłam jeszcze takich bułeczek!
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda... chyba czas spróbować swoich sił w kuchni :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja i bardzo ciekawy pomysł Bożenko :-)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAle ładnie zwinięte :)
OdpowiedzUsuń