Pomysł na takie danie i dodanie sosów sałatkowych podpatrzyłam gdzieś na jakimś opakowaniu ryżu ..w sumie i tak zrobiłam inaczej..ale inspiracja z opakowania..Prosto i smacznie...mieszanka różnych smaków..słodki, kwaśny ..ale dość ciekawe połączenie...po zeszkleniu cebuli z tymi sosami okazało się , że jest on trochę kwaśny...dodałam więc domowy sos słodko -kwaśny..a na koniec doprawiłam chińską przyprawą 5 smaków..do tego dania wykorzystałam produkty z Piątnicy..polecam..
- 2 saszetki ryżu parabolicznego Piątnica
- 20 dkg pieczarek
- 20 dkg kiełbasy
- 1 cebula
- sos słodko-kwaśny
- 2 łyżki pomidorów suszonych Piątnica
- przyprawa chińska 5 smaków
- sos sałatkowy włoski
- sos koperkowo-ziołowy
Ryż ugotować w osolonej wodzie.Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać sosy sałatkowe rozrobione z 6 łyżkami wody i 6 łyżkami oleju.Mieszając zeszklić cebulę, następnie dodać suszone płatki pomidorów, pokrojone pieczarki i razem dusić kilka minut, pod koniec dodać pokrojoną kiełbasę i sos słodko -kwaśny.Dodać ugotowany ryż, wymieszać i doprawić do smaku przyprawą.
świetne: danie:)
OdpowiedzUsuńpomysł na prawdę świetny :) fajne danie na powrót z pracy
OdpowiedzUsuń