czwartek, 16 października 2014

Kaszubski chleb na podmłodzie , październikowa piekarnia

Dziś światowy dzień chleba..i wpis z chlebem musi być..Dawno nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu chleba,,,no i  końcu się udało..tym razem propozycją do wspólnego wypiekania chleb był chleb kaszubski z bloga Marcina.

(przepis cytuję za Marcinem)

podmłoda:

  • 250 g mąki żytniej chlebowej
  • 250 g letniej wody
  • 12 g świeżych drożdży

Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C.

Składniki (na chleb a 800 g):

  • cała podmłoda
  • 250 g mąki pszennej typu 550
  • 50 g letniej wody
  • 8 g soli
  • 30 g mleka w proszku
  • 15 g roztopionego smalcu [ dałam Smalczyk Smakowita Pajda]
  • mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka

Przygotowanie chleba:

Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.

Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny.

Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut.

Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Po ciekawą historię kaszubskiego chleba na podmłodzie zapraszam na blog Marcina.
I niech nam się upiecze!






World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

14 komentarzy :

  1. Kaszubski chleb-ja z Kaszub a takiego nie jadłam :) Pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że z nami upiekłaś! Chlebek ekstra.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :-) muszę taki koniecznie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek Ci wyszedł bardzo ładnie. To miłe, że mogliśmy wspólnie uczestniczyć w tak ważnym dla ludzi dniu. Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie Ci się upiekł:-) Już dodaję Twój blog do listy:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bożenko, chlebek pierwsza klasa. Mój był ciut za "lejący" i piekłam go we foremce. a Twój widzę, nie potrzebował formy. Podziwiam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie upieczony! Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bożenko piękny chlebek :) Już dodaję Cię do listy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładny chleb Bożenko:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj Bożenko :) Bardzo udany wypiek :) Moja lista już jest uzupełniona :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowity;)
    Dziękuję za wspólne chwile!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyrósł :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny bochenek! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.