Dziś światowy dzień chleba..i wpis z chlebem musi być..Dawno nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu chleba,,,no i końcu się udało..tym razem propozycją do wspólnego wypiekania chleb był chleb kaszubski z bloga Marcina.
(przepis cytuję za Marcinem)
podmłoda:
- 250 g mąki żytniej chlebowej
- 250 g letniej wody
- 12 g świeżych drożdży
Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C.
Składniki (na chleb a 800 g):
- cała podmłoda
- 250 g mąki pszennej typu 550
- 50 g letniej wody
- 8 g soli
- 30 g mleka w proszku
- 15 g roztopionego smalcu [ dałam Smalczyk Smakowita Pajda]
- mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka
Przygotowanie chleba:
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.
Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny.
Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut.
Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Po ciekawą historię kaszubskiego chleba na podmłodzie zapraszam na blog Marcina.
I niech nam się upiecze!
Razem ze mną chleb piekli:
Kaszubski chleb-ja z Kaszub a takiego nie jadłam :) Pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńFajnie, że z nami upiekłaś! Chlebek ekstra.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-) muszę taki koniecznie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńChlebek Ci wyszedł bardzo ładnie. To miłe, że mogliśmy wspólnie uczestniczyć w tak ważnym dla ludzi dniu. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Pięknie Ci się upiekł:-) Już dodaję Twój blog do listy:-)
OdpowiedzUsuńBożenko, chlebek pierwsza klasa. Mój był ciut za "lejący" i piekłam go we foremce. a Twój widzę, nie potrzebował formy. Podziwiam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPięknie upieczony! Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńBożenko piękny chlebek :) Już dodaję Cię do listy!
OdpowiedzUsuńBardzo ładny chleb Bożenko:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńWitaj Bożenko :) Bardzo udany wypiek :) Moja lista już jest uzupełniona :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSmakowity;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne chwile!
Pięknie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
Piękny bochenek! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń