Zupa fasolowa - Gsód Suppe



Zupa fasolowa z dodatkiem kaszy..takiej nigdy wcześniej nie gotowałam ..była albo z fasolą albo z kaszą , a nigdy razem...taka zupa jest bardzo syta...i smaczna.
  • 25 dkg białej fasoli
  • ziemniaki
  • kawałek boczku wędzonego
  • smalec
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 pory
  • 1 pietruszka
  •  rosół drobiowy
  • 5 dkg kaszy jęczmiennej (perłówka)
  • sól, pieprz 
  • listek, ziele
  • majeranek

Wypłukaną fasolę namoczyć na kilka godzin w wodzie.Rozgrzać smalec, dodać drobno posiekaną cebulę, obrane, wypłukane i drobno pokrojone warzywa, często mieszając smażyć 10 min.Dodać rosół, odcedzoną fasolę,boczek i gotować na małym ogniu aż fasola będzie prawie miękka.Dodać obrane i pokrojone ziemniaki, kaszę i gotować do miękkości ziemniaków.Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem, majerankiem.





Szwajcarskie inspiracje

Komentarze

  1. Mniam, pożywna zupka, przyda się taki przepis na chłodniejsze dni:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.