Drożdżówka z kruszonką

Jakiś czas temu robiłam barmbrack cake z rodzynkami..a teraz jest bez rodzynek,ale  z kruszonką na wierzchu..
  • 500 g mąki 
  • 350 g tłustego mleka 
  • 1 małe jajko, ubite 
  • 50 g masła 
  • 90 g cukru 
  • opakowanie (7 g) suszonych drożdży 
  • kilka kropli olejku cytrynowego 

Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem. Mleko podgrzać z masłem (nie gotować, ma być w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C). Stopniowo dodawać do mąki, jednocześnie zagniatając ciasto. Dodać ubite jajko i olejek. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min.
Ciasto będzie mokre i kleiste - takie ma być. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min.  Przełożyć do miski wysypanej mąką (około garści), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto odgazować, zagnieść. Włożyć do miski, do ponownego wyrośnięcia, na ok. 30 min. Przełożyć do formy o wymiarach 30x12 cm, posypać kruszonką, odstawić na 15 min. do napuszenia. Piec w 180 st. C przez ok. 45 min.




Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.